Linearni binoviewer

Autor Ivinka, 30.08.2025. u 14:44:36 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivinka

Kako je ovo (kišovito i oblačno) vrijeme baš idealno za razmišljati o novoj opremi naletio sam na linearne binoviewere. Ima ih kod više različitih sellera a ispada da je originalni model Long Perng K1.25B-A-Divergent - Erecting Binoviewer

Svi ostali (BRESSER BinoViewer Deluxe 1.25'', Orion Premium Linear Binoviewer, TS OPTICS Binoviewer, Kasai Linear Binoviewer, Omegon Binocular head Pro Tritron bino-viewers, Auriga Binocular head Premium Linear 1,25) su samo rebrandovi. Cijene su od 380 - 550 €.

Ono što je zanimljivo da bi linearni binokularci (jel to prava hrvatska riječ?), barem u teoriji, zbog dizajna trebali biti "odmah u fokusu" tj. ako je u fokusu neki okular na teleskopu onda bi stavljanjem binokulara i on trebao biti u fokusu, bez potrebe za okretanjem fokusera ili dodavanjem nastavaka/skraćivanjem.

Nažalost, prema iskustvu na forumima (cloudynight, stargazerslounge) pate od internih refleksija koje rade probleme, smanjuju kontrast pa i dovode do različitih svjetlosnih odraza (ghosting). Tu je i poprilično mala granica vidnog polja (field stop) od samo 17.4 mm.

Mene zanima koliko je isplativo riskirati s time i kupiti rabljen u dobrom stanju?

Promatrao bih baš to što pišu da radi probleme: Mjesec, planete i Sunce.
Što se tiče DSO ne znam koliko ima smisla zbog male granice vidnog polja pa tu ne bi mogao koristiti širokokutne okulare nego ortho i plossle ispod 18 mm žarišne bez vinjetiranja...

Ima li tko iskustva s linearnim binoviewerima?
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

DrazenD

Ulecem mozda malo kasno, al evo ti moje iskustvo.

Ja sam uzeo jednog jer mi se činila super ideja i jer sam htio bino za doba,htio sam ga koristiti na srednjim povecanjima, ono bez gpc, probat 20mm okulare ili slicno...
ALI

Prvog kojeg su mi poslali sam vratio jer su sve zvijezde imale difrakcijsku zraku, poslali su drugog u kojem su imalo sjajnije zvijezde imale isti problem. Ali kao malo cu se poigrati, pa namjestiti oko ili tako nesto, ali nije pomagalo. Plus u oba primjeraka sam imao čudo raznih refleksija, znači definitivno otpada za planete i mjesec. Također field stop mu je 17mm tako da recimo vinjetira Morph17mm, najveći morpheuus koji bi mogao u njega je 12mm. Tako da nije ni za neki medium power.  Kad to sve zbrojiš vratio sam i drugoga  *jok*
DocTelescope 500mm F3.3 ,C8 EdgeHD, Takahashi FC100df, Taurus 300mm F5 Pro Dob, StarTravel 102F5
ASI224, ASI294MC PRO, Hyperstar, Celestron Reducer 0.7x
Avalon M-zero, Berlebach Report 312k, AYOII
Panoptic 35mm, TeleVue Plossl 32mm, Pentax 23mmXW, ES 24mm 68, Morpheus 17mm, APM 13mm 100,  Delite13mm,  ES9mm 120, PentaxXW 10mm, Delite7mm, Delos6mm, NaglerZoom 3-6mm, OVNI-M NightVision

Ivinka

Hvala na odgovoru, na kraju nisam kupio, praktički svugdje su ljudi imali ista ili slična iskustva kao i ti. Rekoh sam sebi: Kakve su šanse da baš meni bude sve u redu!?
A da ga kupujem za samo blijede DSO mi nema smisla.
Bresser Messier 254/1270

zac

Dobro si napravio. MIslim da je to "ugrađeno" u dizajn, vjerovatno su nekakve krovne prizme unutra, one rade takve stvari...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Čitajući po netu stekao sam dojam da prizme koje više puta lome svjetlo vole uzrokovati pad kontrasta zbog neželjene disperzije svjetla ili čak internih refleksija. Npr, zato su amici prisme nepoželjne za astronomska promatranja.
Pitanje je kakav kompleksan optički aranžman ima taj linearni BV koji bi možda i funkcionirao da ne treba biti proizvod od par sto eura cijene.

Ivinka

Citat: Acheron  u 14.10.2025. u 08:33:35 satiČitajući po netu stekao sam dojam da prizme koje više puta lome svjetlo vole uzrokovati pad kontrasta zbog neželjene disperzije svjetla ili čak internih refleksija. Npr, zato su amici prisme nepoželjne za astronomska promatranja.
Pitanje je kakav kompleksan optički aranžman ima taj linearni BV koji bi možda i funkcionirao da ne treba biti proizvod od par sto eura cijene.

Na temi na cloudynights
https://www.cloudynights.com/forums/topic/692020-orion-linear-binoviewer-mini-review/
i

https://www.cloudynights.com/forums/topic/948923-visual-astronomy-with-binoviewer/autor koji je navodno nekakav optičar piše dosta interesantne stvari, no neke ne djeluju baš logično. Kad ga pitaju da pojasni počinje malo vrludati, kao teško je to objašnjavati ljudima koji nisu povezani s optikom...

Na drugoj temi u svojem prvom postu daje i par slika npr.

Ono što je mene na početku jako vuklo je, unutar prvog posta prve teme u kodu:

Citat:Jedna neizbježna posljedica ovog pristupa s razdvojenim zjenicama (disjoint pupil splitting) jest to da svaki okular prima svu svjetlost s polovice objektiva ili zrcala teleskopa. Nasuprot tome, kod tradicionalnog pristupa svaki okular prima polovicu svjetlosti s cijelog objektiva ili zrcala teleskopa. U oba slučaja riječ je o podjeli 50:50, ali izvedenoj na posve različit način. Svaki pristup ima svoje prednosti i nedostatke.

(Tablica s podacima.)

Samo ću ukratko spomenuti da "Emmy Noether's Invariance Theorem" (ne znam kako to prevesti op. Ivinka) nameće i druge, neizbježne uvjete. No ti uvjeti dovode do prilično iznenađujuće prednosti kod binoviewera s razdvojenim zjenicama (disjoint pupil). Mali ,,teaser" >>> pri vrlo malim povećanjima, slike će biti dvostruko svjetlije i svjetlosno bogatije nego kod tradicionalnog binoviewera. Rado ću to detaljnije objasniti ako nekoga zanima.

Tu su mi se upalile lampice. Ako bi vidio dvostruko svjetliju sliku na dobsonu od 10" to bi bilo kao da gledam kroz Dobson od 20"  *ritmika*
No, brzo me je prošlo jer to nema smisla.
Drugi su na temi na to ukazali, autor je počeo filozofirati pa je ostalo u zraku i neobjašnjeno na što je mislio.
Dalje su svi spominjali refleksije kog promatranja svjetlih objekata pa sam odustao.

Ali ostaje činjenica - što jednostavnija optika to je lakše dobiti odličnu i oštru sliku. Jednostavni (i jeftini) plossli i ortho okulari daju jako dobro i oštro vidno polje.

Bresser Messier 254/1270

zac

Koliko ja vidim, dobiješ 50% svjetla iz objektiva na svaku stranu, kao i kod klasičnog binoviewera. Međutim kod lijearnog dolazi svjetlo samo od polovice objektiva, što definitivno mijenja ogibnu sliku. Napamet je teško reći kako, ali sigurno ne na bolje, pa ja ovaj model ne bi ni slučajno uzeo za planete i dvojne zvijezde, tj. za velika povećanja.
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

stipe

I kad Jupiter ode malo ustranu na samo jednu polovicu splittera, u drugom okularu ga nema ako je refraktor veceg f broja, bar mi se tako cini :-D
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58, Revuenon Special 2.8/35 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

🡱 🡳