Flame maglica + Alnitak

Autor tome, 13.02.2026. u 20:36:40 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Mislim da sam davno imao neki pokušaj snimanja Flame maglice.
Konačno je došla na red da joj poklonim pažnju.
Trebalo je to biti bolje, ali nažalost dočekati vedru noć je danas vrlo teško. Pa eto ovako "nezavršenu" stavljam ju ovdje.
Zvijezda Alnitak koja dominira i svijetli nema direktne veze sa maglicom.
Maglicu ionizira vruća O zvijezda. Skup mladih zvijezda skriven je tamnom prašinom i plinom. Jedino u IC spektru se može vidjeti. Hubble je otkrio i 4 proplyda (ionizirani protoplanetarni disk), i još nekoliko kandidata.
Najčešće je snimana u širem kadru sa Konjskom glavom ili čak i sa cijelim Orionovim pojasem.

Znam da bi se materijal mogao još rastegnuti, i jesam. Ali mi je nekako bolje "sjela" ovakva suptilnija verzija.

Puna rezolucija na:
Flame i Alnitak

*šešir*

Objekt; NGC 2024 i Alnitak
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; Tecnosky200 F4 + CC x0.95
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 181x1min; gain 100 (flats,darks,bias)
Guiding; Evoguide 50ED + ToupTek 224c
Obrada; Siril, Gimp, Graxpert

Stipa

Jako lijepa fotkica tome, sviđa mi se obrada jedino što se tiče kadriranja otišao bih još malo udesno da mi nije ova refleksijska maglica(IC 432) napola, a tada bi u kadar upala lijepa konjska glava te mi malo upada u oči što spajkovi nisu lijpo poravnati, sjaj zvijezde i boja = čista erotika  *pljesk*  *šešir*
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek ATR2600M, Touptek ATR585M, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

tome

hvala Stipa.
Kod kadriranja imao sam i ja dilemu, loviti ovu refleksijsku maglicu desno ili lijevo.
Možda bi štogod i popravio ali vrijeme nije dopustilo.
Bilo mi je žao kropati, pa sam ostavio ovako.

veljac

Prihvaćam suživot s ljubiteljima savršeno poravnatih spajkova, jer sam tolerantan  *zubo*, ali ovdje bih ipak zarotirao kameru da mi spajkovi ne sijeku glavni objekt napola. Šteta i za kadar koji proziva veći senzor.
astrobin
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P, Askar SQA 85
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT; Star Adventurer v1
K: Touptek imx571c, Touptek imx585m, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

ivo555

Lijepo je Tome. *tu*  Ipak malo tamna i crvenija. Ali uff da mi je imat ovako lijepe spajkove.
Spajk ne mijenja rotaciju sa rotacijom kamere, jedino s rotacijom tuba. ;-)
TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

Flickr galerija
Astrobin galerija

veljac

Citat: ivo555  u 15.02.2026. u 19:11:34 satiSpajk ne mijenja rotaciju sa rotacijom kamere, jedino s rotacijom tuba. ;-)

Ah pa da  *he*
astrobin
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P, Askar SQA 85
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT; Star Adventurer v1
K: Touptek imx571c, Touptek imx585m, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

tome

Hvala Ivo.
Veljac, Ivo je objasnio spajkove, ali nekako sam se valjda navikao pa mi uopće nije to ni palo na pamet da presijeca glavni objekt.
A veći senzor, pa često mi je i ovaj prevelik.  *zubko*
Možda sam trebao više kropati, jer sam zapravo htio snimiti samo Flame. Vrlo često vidim fotke sa cijelom regijom okolo, a puno rijeđe neko posveti pažnju samo jednoj maglici.
A i znaš da ja volim male fleke.

🡱 🡳