Abell 30

Autor tome, 14.03.2026. u 09:36:04 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Abell 30 planetarna je maglica ali sa malo neobičnim karakteristikama.
Centralna zvijezda je sagorila svoj vodik u helij postala je crveni div. Omotač je odbačen i kreće se velikom brzinom u okolinu. Tipične promjene za planetarnu maglicu.
Zvijezda se pretvara u bijelog patuljka.
Ali u rijetkim situacijama, omotač helija dostiže kritičnu masu i započinje fuziju u ugljik i kisik. Zagrijavajući vanjske odbačene slojeve, zvijezda ponovo postaje crveni div. To se naziva "vrlo kasni termalni puls".
Ponovo dolazi do odbacivanja vanjskog sloja, koji se brzo giba u okolinu. Ali sve ovo sada se događa mnogo brže nego prvi puta, vjerojatno u samo nekoliko desetaka godina (!). Dakle maglica je "ponovo rođena". Abell 30 spada u takve rijetke "ponovno rođene" planetarne maglice.

Mofologija je dosta simetrični vanjski halo veličine oko 120''. U samom središtu oko centralne zvijezde vide se vrlo sjajni čvorići koji se protežu u 4 strane, označeni kao J1-J4. Dužine su 7'', a širine do 1''.
Od sjajnih čvorića vide se i razni "izdanci" koji se šire unutar maglice.

Struktura unutar maglice sastoji se uglavnom od ioniziranog kisika (OIII) što predstavlja probleme prilikom snimanja maglice u svjetlosno zagađenom području jer je puno osjetljivije od ioniziranog vodika.

Znam za ovu maglicu dugo vremena i na listi za snimanje je dugo. Ali mislim da mi je bila nedostižna ranije. Sa većim promjerom teleskopa, te užim uskopojasnim filterom (posebno u području kisika) postala je uhvatljiva. Iako sam želio bolje prikazati filamente unutar maglice nisam uspio skupiti materijala koliko sam planirao.

"Ponovno rođenih" planetarnih maglica je za sada identificirano samo 8. A upravo je Abell 30 je možda i najbolji predstavnih te rijetke klase objekata.
Postoje nova istraživanja koja govore u prilog binarne centralne zvijezde.
https://academic.oup.com/mnrasl/article/498/1/L114/5892584?login=false

Od ostalih "ponovno rođenih" maglica imam još snimljenu Abell 58.
Abell 58

Puna rezolucija na:
Abell 30

U prilogu i invert fotografija da se malo bolje razaznaju filamenti.

*šešir*

Objekt; Abell 30
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; Tecnosky200 F4 + CC x0.95
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 219x2min; L extreme, gain 100 (flats,darks,bias)
Guiding; Evoguide 50ED + ToupTek 224c
Obrada; Siril, Graxpert

Štefek

Prava astronomija i prava astrofotografija Tome.. moj naklon, svaki put me podsjetiš zašto se zapravo bavimo ovime.  *pljesk*
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Acheron

Imam je u atlasu, ako dobro pamtim par stupnjeva južnije je od M67. Kažeš da ima jaki OIII signal...

ivo555

Lijepo i poučno štivo Tome. *šešir*
Za nešto tako sitno, vjerujem da nije moglo bolje sa kolor kamerom i to sa balkona.  *tu*
TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

Flickr galerija
Astrobin galerija

tome

Hvala svima na gledanju i komentarima.

Citat:Prava astronomija i prava astrofotografija Tome.. moj naklon, svaki put me podsjetiš zašto se zapravo bavimo ovime.

Hvala Štef na lijepim riječima. I mene ovakvi objekti privuku i daju veći smisao svemu ovome čime se bavimo.

Citat:Kažeš da ima jaki OIII signal...

Acheron nisi ju promatrao do sada? Ne znam koliko je vizualno uhvatljiva. Karakteristika ovakvih maglica je da skoro pa nemaju HII, već gotovo isključivo OIII, i još nekih drugih spektralnih linija (N, NE, C...)

Citat:Za nešto tako sitno, vjerujem da nije moglo bolje sa kolor kamerom i to sa balkona. 
Inače često lovim sitnije. Iako je ovaj kaos oko jezgre zaista sitan. Filamenti imaju mnogo čvorića i detalja ali zaista treba veći teleskop i duga integracija.

*šešir*

Stipa

Hvala tome na ovome, super si to odradio  *šešir*
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek ATR2600M, Touptek ATR585M, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

Frenki

https://www.youtube.com/watch?v=clmI6aEJ_1Q
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm,Sesstar S50pro
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo, Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120 mono, Omegon 571C, StellaVita,
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon 7500, D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3,...

tome

Hvala Stipa i Frenki.

*šešir*

🡱 🡳