Nova SGE 2026

Autor tome, 26.08.2026. u 22:29:11 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Svi čekaju T CrB da zabljesne, ali Svemir ne miruje. Tako je jučer (25.8.2026.) otkriveno da je mala vrlo tamna zvijezda u Strelici pojačala svoj sjaj za nevjerojatnih 400 000 puta!
Inače je magnitude 21.3 ali od jučer sjaji magnitudom 7.3!
Već ima i 2-3 uratka amaterske spektroskopije, te čini se po svemu da odgovara novi.
Ja sam uspio nešto uloviti, uz Mjesec i oblake, bar nekoliko ekpozicija.
Prema fotometriji, čini mi se da je sada magnitude 7.05. Obzirom da sam snimao kroz visoku naoblaku, svakako to moram provjeriti.

Evo, tko ima volje, bilo bi zanimjivo pratiti daljnji razvoj događaja.
Na fotografiji to je ova zvijezda u sredini. Sjajna zvijezda lijevo je magnitude 6.791, čisto za vizualnu usporedbu.

Puna rezolucija na:
Nova SGE 2026

Za koordinate i otrkiće Nove:
https://vsx.aavso.org/index.php?view=detail.top&oid=10762522

*šešir*

Objekt; Nova SGE 2026
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; Tecnosky200 F4 + CCx0.95
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 16x1min; gain 100 (darks, flats, bias)
Guiding; Evoguide 50ED + Player One Uranus C
Obrada; Siril

tome

Jučer je po mom mjerenju mag 7.86.
Dakle malo je izgubila na svjetlini. Tako mi se i činilo odmah.

tome

Ovih dana je bilo vedrog vremena pa sam pokušao što češće pratiti ovu Novu.
Spektroskopski utvrđeno je da pripada Fe II tipu Nove. Takve su češće, oko 85%.
To znači da je količina odbačenog materijala veća, te su ga zvjezdani vjetrovi otpuhali i sada čini cirkumbinarni oblak materijala.

Klasična podjela na He/N i Fe II Nove stoji na jako klimavim nogama. U zadnje vrijeme sve je više dokaza da vjerojatno sve Nove prolaze kroz te iste faze; rana He/N - Fe II - kasna He/N faza. Tipična podjela proizvod je trenutka našeg mjerenja. Tako su Fe II Nove zapravo "spore" pa iz ulovimo u toj fazi, kod maksimuma svijetline. A He/N Nove su zapravo "brze" Nove. Čija se rana He/N i Fe II faza zbivaju kroz samo nekoliko sati do nekoliko dana.
A hoće li Nova biti brza ili spora ovisi o odbačenom materijalu. Ako ga ima mnogo, Nova je sporija.
Tko želi dublje u materiju:
https://par.nsf.gov/servlets/purl/10536266

Ovih dana pratim što se zbiva, te je zabilježen jači pomak u crveno (reddening continuum), što isto govori u prilog obilnog odbačenog plina koji apsorbira kraće valne duljine.

Mjereći magnitudu dobivao sam različite rezultate ovisno o referentnim zvijezdama. Ali uspoređujući npr sa AAVSO prosjekom npr.29.8.bio je mag 8.8, a moja izmjerena magnituda je 8.73. I ostale usporedbe ne odstupaju mnogo.

Imam podatke od ukupno 8 večeri. 5 dana je uzastopnih a ostali nisu ali jasno je vidljiv pad svijetline, ali jasno se vidi i promjena boje (pomak u crveno).

Prilažem i fotometrijsku krivulju sa nekoliko referentnih zvijezda, isto se vidi jasan pad svijetline.
Na dnevnoj bazi gubi sjaj oko 0.1-0.17 mag.

*šešir*

zac

hmm, da, meni je vizualno izgledala crvenkasto sa 130 mm apo...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Pozdravljam ovakve analize. Vidim da se uči znanje za pratiti T CrB za koju Žac kaže da samo što nije... :)

tome

Citat:Pozdravljam ovakve analize. Vidim da se uči znanje za pratiti T CrB za koju Žac kaže da samo što nije... :)

Zanimljivo mi ju je pratiti kako se mijenja na dnevnoj bazi.
A ponešto u zadnje vrijeme gledam na svakom uratku i asteroide pa sam par puta i njihovu fotometriju pokušao.

Promjena boje zvijezde je baš vidljiva.

Bilo bi jako zanimljivo pokušati i spektroskopiju. Ima dosta amaterskih uradaka i praćenja ove Nove.

Robert

Super mi ovo praćenje što si odradio  *pljesk*
Teleskop Askar FRA500 f/5.6 Astrograph & f/3.9 reducer Montaža ZWO AM5 OAG ASI290MM Mini 
Kamera ASI 2600MM Pro Filteri Antlia 3nm Ha / O-III / SII & Baader LRGB 36 mm unmounted
Ostalo ZWO EAF, EFW, AstroPC Pro, PixInsight, VTOMAN Jump 1000 power station

🡱 🡳