Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Jučer opet s balkona promatrao.
Nešto sam polubolestan, niti zdrav, niti bolestan, pa sam vagao postavljati opremu ili ne. Na kraju, želja za pogledom kroz teleskop je nadvladala.

APM 140 trebao je biti u funkciji čim sam kćerku uspavao, ali poziv s posla bla bla bla i rješavanje problema do 21h. Nakon toga sam se konačno posvetio astronomiji i krenuo sam od Siriusa. Dok sam fokusirao zvijezdu vidio sam nešto što mi se nije svidjelo - astigmatizam na defokusiranoj slici. OK, oprema se nije ohladila iako sam teleskop sat vremena ranije iznio na balkon. Pratilju nisam ulovio.

Nakon toga sam probao neke dvojne zvijezde, jedna je bila Pi CMa (Picma, hehehehe  *zubko* ). Ništa nisam vidio. OK, kasnija provjera kaže 14" razmaka, ali pratilja je m=9.6, previše tamna za vidjeti s balkona (9.6 pa još jedno 0.5 ekstinkcije).
Nema veze, blizu je 17 CMa. Opa, evo četverostruke zvijezde. Pratilje sve sličnog sjaja. Primar bijel ili bijeložut, jedna pratilja žuta ili narančasta, ostale bez boja. Baš mi se svidjelo, skiciram prizor.

Vraćam se na Sirius, sada je slika manje astigmatična, defokusirana slika je blagi oval. Čini se da moram paziti na hlađenje dijagonala! Naime, kad sam pogledao kroz teleskop bez diagonala (japanskim stilom), sve je okruglo, kako treba biti. No opet, od šteneta ništa. Možda sam nešto uspio nazrijeti u jednom trenu iznad zvijezde, ali neću reći da sam vidio jer je mogla biti refleksija u okularu. Probao sam čak i svoj 7mm okular s okultacijskom trakom, nije pomoglo.ž

Idem dalje, 52 Oriona, definitivno duguljasta zvijezda, ali kao da joj fali mrvicu da bude "8". Kvragu. Seeing da se smiri, to bi bilo to. Rigel, sav čupav, pratilja vidljiva, ali opet, seeing definitivno večeras nije nešto.

Jupiter, vrtio sam u binovieweru ove Svbony zoomove. Problem je da je Jupiter bio bez kontrasta pa se nije imalo što vidjeti na njemu. Dvije pruge, nešto tamnije regije uz polove. Kako slika nije titrala, pretpostavljam da je onda jet stream orgijao gore na 8-9-10km visine. Na kraju nisam mogao odlučiti o kvaliteti okulara, ali definitivno im je mana što nemaju nikakav klik kad se setira fokalna duljina...

I tako, nakon 1h i 20m, pokupio se na spavanje. Malo sam crve u gujci smirio.

ediglavas

Da, tu manju m 9,60 uz Pi CMa sam iz mraka maksutovom 180 jedva vidio.
Na 17 CMa nisam obraćao pažnju ali ću je (ako se ikada razvedri) pogledati a valjda će i Stf 795 doći na red.

Lucius

Pi CMa sam prvi (i zadnji) put promatrao sa 25 cm dobsonom u drugom mjesecu 2024. Povećanje 377x. Napisao sam: bijela A jasno vidljiva, a B zvijezda jako slaba.
17 CMa je divota...hvala što si podsjetio. Moram opet bacit pogled. Napisao sam tri zvijezde u formaciji trokuta...jedna bijela, jedna svijetlo plava, a jedna narančasta. Isto sa dobsonom promatrano.
52 Ori jasno razdvojene tek na 660x sa Mak 180.

zac

Hmm, meni je jučer seeing bio 0, saturn mutan na 50x  *bu* Tu sam odustal...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

I evo skice višestruke zvijezde

Acheron

Zadnja dva mjeseca je baš pegula.

Dakle, krenem danas na novu lokaciju s dva zadatka: istražiti lokaciju i promatrati nešto jer su tri prognoze davale da bi trebalo barem djelomično vedro biti. Lokacija je kraj sela Berek, na brdu u sred šume, oko 20min dalje od Podgarića.
I na otprilike 50km od 100km vidim da od svega toga ništa, oblaci su počeli zatvarati nebo. Sama lokacija obećava, sviđa mi se što bi bio na šumskom makadamu koji je s jedne strane zatvoren rampom, dakle ne bi trebalo biti prometa. Prema kartama, trebala bi biti tamnija od Jošavice (21.0 - 21.4), jedino što se nalazi na 210m visine pa je vlaga sveprisutna. Probat ću još koji put sreću.
Nedostatak je što ima dosta vožnje, 1h 20min i 102km od VG.

Adri

Ajme ja sam mislio da ipak neces ici. Ovdje iz ZG ok nije bilo nizih oblaka ali je toliko sve mutno bilo da se cinilo da se nista ne isplati bez odlaska na neku visinu, a poslije i oblaci poceli nadirati.

Ja sutra okusavam srecu. Ako ne sutra, ostaje nam jos veljaca prevrtljiva za konkretni pogled na zimsko nebo. Uvijek to zimsko nebo jad i čemer.

Acheron

Ma znaš kaj, doma smo svi nešto bolesni. Grlobobolja, stalni umor, manjak energije, pospanost i nakon 5 dana u stanu trebalo mi je otići negdje, maka ništa ne promatrao. I bilo je fora. Podsjetilo me na dane kada sam biciklom gazio kilometre i otkrivao krajolike.

Ivinka

Citat: Acheron  u 18.01.2026. u 20:40:46 satiZadnja dva mjeseca je baš pegula.

Dakle, krenem danas na novu lokaciju s dva zadatka: istražiti lokaciju i promatrati nešto jer su tri prognoze davale da bi trebalo barem djelomično vedro biti. Lokacija je kraj sela Berek, na brdu u sred šume, oko 20min dalje od Podgarića.
I na otprilike 50km od 100km vidim da od svega toga ništa, oblaci su počeli zatvarati nebo. Sama lokacija obećava, sviđa mi se što bi bio na šumskom makadamu koji je s jedne strane zatvoren rampom, dakle ne bi trebalo biti prometa. Prema kartama, trebala bi biti tamnija od Jošavice (21.0 - 21.4), jedino što se nalazi na 210m visine pa je vlaga sveprisutna. Probat ću još koji put sreću.
Nedostatak je što ima dosta vožnje, 1h 20min i 102km od VG.
Na Moslavačkoj gori  *ritmika*
To područje sam neko vrijeme gledao jer po karti zagađenja svjetlom bi trebalo biti Ok. Imam sat vremena vožnje i "sitnih" 60-ak km.

Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Adri

Eto ima nas, optimisticnih pegula, ne treba uopce gledati prognozu, doslovno cijelo vrijeme je najavljivamo vedro vrijeme, i dok sam tamo pod kapom oblaka bio pisalo je da je vedro...

U jednom trenutku se pocelo lagano kidati pa sam i postavio teleskop.

Ali isto sam se pripremio da nebude nista mozda od svega, i htio sam lokaciju istraziti. Ova mi je jos bolja od prosle, izmedju je Zumberackog starog grada i sopotskog slapa. U sumi bas.

Acheron

Daj link na Google maps pliz!
Ja sam 3-4 puta bio kod Tomašanaca, ali moram se skrivati od svjetala kapelice i auta uz cestu
https://maps.app.goo.gl/rVFQJL7nzgLgqf7BA

Adri

https://maps.app.goo.gl/WGXYCWYp9VAAhKhCA

Ovdje gdje sam postavio teleskop je kao malo zaklonjenije od vjetra, ili se moze popest mrvicu gore za panoramski pogled, npr fotkanje.

Jedino ta "pametna" klupa za punjenje mobitela ima koja ima led svijetlo, no ko da je problem ponijeti kakvu ceradicu sa se prekrije.

I tak nis do veljace.

Acheron

I te pametne klupe isto nabijem

zac

Citat: Acheron  u 20.01.2026. u 17:29:47 satiI te pametne klupe isto nabijem

Hej, polako. Pazi da te ne strese struja  :-D
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Astrobobo

Čekaj, klupa usred ničega ima rasvjetu?
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳