Malo preduboko ide ovo.

Ja nisam generalizirao govoreći globalno i o svim proizvodima, nego sam govorio specifično o kolimacijskim laserima (i povezano time, cijevima fokusera) iz najnižeg cjenovnog ranga.
Generalno mogu reći da su Kinezi napravili revoluciju - oba moja teleskopa su Kineska i vrhunska su, odnos novac - dobiveno je fantastičan. Isto važi i za drugu astro opremu, da ne idemo sada još i šire.
Možemo im svi biti zahvalni jer su učinili vrhunsku opremu dostupnom.
Ali isto ne mogu reći i za kolimacijsku opremu. Laserska zraka mora biti uber precizna i ne tolerira niti mini pomake.
Rade kinezi i high end fokusere, koji su bolji od ovih što dolaze na najjeftinijim teleskopima. Dakle ne generaliziramo o "made in X" ne valja, nego o specifičnom rangu opreme.
Isto se odnosi i na cheshire kolimacijsku cijev sa križem. Vrlo jednostavan komad opreme, a za kolimaciju newtona nezamijenjiv.
Ali ne... Kupiš novi Cheshire, a križ u njemu -- nije centriran! Ja sam mojega morao kliještima savijati i mjeriti preciznim metrom da bude ispravan... Hm. Vrlo diskutabilno.
Bottom point, masovna proizvodnja za malo para ima svoje loše strane i kolimacija je vrlo osijetljiva stvar, tako da treba dobro provjeriti sa čime zapravo kolimiramo.