Hartridge spektometar, opet .. (ili jos..)

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 12.01.2026. u 07:37:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Nakon dosta vremena sam opet pokusao skuplati taj spektrometar sa C11, i snimoti spektar Sirius-a..
I opet isti problem - nisam uspio dovesti sliku Siriusa na relativno mali promjer optickog vlakna (~Ø1mm) unatoc mojoj mirror box (na slici).
Mozda je problem u nedovoljno tocnoj podesenosti sustava ogledalo-okular, a mozda je problem (i) u svjetlosnim gubitcima u ovon spektrometru...
Back to the drawing board...
amater

zac

Ako ti spektrometar dobro radi kad ga testiraš na stolu, problem je , kao što i sam sumljaš, u točnom pogađanju fibera. Ja sam davno to delal u labosu, da si olakšam život sljiepio sam desetak fibera u vrpcu. Nije bilo idealno, ali je delalo. Tak bi imal liniju koju je malo lakše pogoditi nego samo jedan fiber.

I da, ak kreneš računat, preciznost pračenja i cijele mehanike oko toga je reda lućne sekunde, nije baš puno... a i seeing će bit problem ponekad. Svejedno, samo naprijed!
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

zac

E da, nemoj gledat promjer fibera, nego promjer aktivne jezgre. On je puno manji od milimetra...

Citat: zac  u 12.01.2026. u 10:15:19 satiE da, nemoj gledat promjer fibera, nego promjer aktivne jezgre. On je puno manji od milimetra...

Nije to "pravi" stakleni fiber, nego plasticni, za komunikaciju .. dakle promjer je oko 1mm :-)
amater

BTW, ima za kupit bundle (puno tankih fibera) koji je okrugli na ulazu, a stanjen u tanki "slot" (to se zove O-I bundle.. ) bas za spektrometriju, ali je to jako skupo, probao sam nabavit ali mi nije uspjelo.
Vidi tu: https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=13370
Moram probat opet..
Raspisao sam se o tome na prije 5 godina, IIS tu:
https://www.iceinspace.com.au/forum/showthread.php?t=179927&highlight=hartridge
amater

c2

I ja se razmišljam bacit u spectro vode al me strah dat 100€ za Aliexpres rešetku 25x25x6 sa 2400 lin/mm  *znoj*

Alternative (jeftine) kolko vidim nema
I go unseen.
All shall be revealed.

zac

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 12.01.2026. u 11:15:53 satiNije to "pravi" stakleni fiber, nego plasticni, za komunikaciju .. dakle promjer je oko 1mm :-)

Takve imam i ja, pravi fiber u njemu je stakleni, i omotan je plastikom za zaštitu. Ma, pogledaj povećalom koliko je veliki spot koji izlazi iz njega (okreni jedan kraj prema nekoj žarulji).

Citat: zac  u 12.01.2026. u 16:44:46 satiTakve imam i ja, pravi fiber u njemu je stakleni, i omotan je plastikom za zaštitu. Ma, pogledaj povećalom koliko je veliki spot koji izlazi iz njega (okreni jedan kraj prema nekoj žarulji).

Imas pravo, to nisam do sad primijetio  *he*
znaci, fiber je oko 0.25mm u promjeru... jos teze za naciljati  *zbunjeni*
amater

Acheron

Zar nisu ta komunikacijska vlakna prilagođena za IC spektar? 1700-1800 nm?

Citat: Acheron  u 12.01.2026. u 21:16:46 satiZar nisu ta komunikacijska vlakna prilagođena za IC spektar? 1700-1800 nm?
Vjerojatno jesu, ali izgleda da su dobra (spektarlno siroka) i za ovo, nisam primijetio neku "obojenost" kod testiranja na stolu.
amater

Provjerio sam alignment sa lasersim kalibratorom, kojeg sam slozio za tu svrhu (od Panagor duplikatora za dijace) jos prije 5 godina (prije kovid-a..)..
Diagonalno zrcalo je bilo prilicno auzvinkl i klimavo, pa nije nikakvo cudo da nisam mogao naciljati na Sirius..

Drugi put.. kad sve to sredim kak spada.
amater

zac

Citat: Acheron  u 12.01.2026. u 21:16:46 satiZar nisu ta komunikacijska vlakna prilagođena za IC spektar? 1700-1800 nm?

Jesu, ali dovoljno dobro rade i u vidljivom. Naime, optimirani za IC znaći da mogu kilometrima prenositi IC signal bez potrebe za pojačanjem, par metara dužine dela savršeno u cijelom spektru vidljivog i IC, dok god je staklo prozirno...

Odlucio sam re-dizajnirati nosac ogledala tako da je moguce postaviti sliku zvijezde tocno u centar gratikule kad je snop fokusiran na fiber (i kad je ogledalo postavljeno tako da ne presjeca svjetlosni snop).
Ideja se sastoji u 3 podesavajuca vijka (M2~M3) koji guraju ili vuku zrcalo odozdo.. e sad, zrcalo bi moglo bit priljepljeno na taj nosac pomocu debelog gumenastog jastucica.. ili priljepljeno na plocicu koja se onda podesava sa ta tri vijka.
Ima li netko bolju ideju?
amater

zac

Ona debela spužvasta dvostrana ljepljiva traka je super za to. Samo, zemi neku kvalitetnu, tu ima i jako jeftinih, ali ne vrijede ništa. pretvore se u goo*** vrlo brzo.

Tu su glavni problemi u tom mom mehanizmu za pomicanje zrcala..
Taj "lager" (markiran sa strelicom) je za ~0.2mm siri od osovine (celicna sipka ø2mm) sto unosi previse lufta.
Malo lufta unosi i plasticni lezaj glavne osovine (iz starog 5.25" Floppy drive), treba ga zamijeniti sa broncanom piksom.
Osim toga, trebalo bi moci podesavati duljinu one kukice na drugoj strani (napravljene od mesingane trake), to bi omogucilo podesavanje nagiba  zrcala u "X" smjeru.
"Y" smjer se podesava vijkom (na desnoj ploci).
Ovo sam napravio davno, inspirirao me je Questar 3.5".. kad je to montirano na teleskop, otvara se opticki put za trazilac, i istovremeno se moze snimati kamerom (to jest, u mojem slucaju spektroskopirati).
amater

🡱 🡳