Excalibur u cijevi!

Autor Vger, 18.02.2019. u 11:19:50 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vger

Inace narucih si Crayford fokuser....znam znam...sto si ga stavio na akromata..al eto doslo mi ponajvise zbog tresnje stalka i bla, bla. I kao ko zna...budem ga mozda koristio za neku drugu cijev. Medjutim iako sam pitao dilera i vise puta provjeravao dal pase na ovu cijev...ispalo je da sam jedva uspio nagurati ga u istu. Kad sam ga nabio (uz tesku muku) nisam pogodio rupu za ona tri sarafa. Izvuci ga vise ne mogu. Rotirati da pogodim rupe od sarafa isto ne mogu. Mislim da bi trebalo dva muska da ga drze sa svake strane i onda bi ga mozda uspjeli izvuc ili zarotirat da stavim sarafe....mozda. Permanentno je "zapecen" u cijevi kao Excalibur u kamenu...al lijepo radi.:)

Beorn

Ha ha... zapeklo... ali korisno... jedino da ne otpeče kad se počnu mijenjati temperature a unutra neki skupi okular. ☺
Teleskopi: Takahashi TOA-130, Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: Touptek ATR2600m, ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, ZWO ASI290mc

Vger

Nekako sumnjam...al ko zna.

Acheron

Samo istinski astronomi ga mogu izvuć van

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Vger

Kad vas sretnem ima da se oprobate!:) Ko popuši plaća litru i vodu. Ko uspije ide u legendu.

Vger

Vger

Uz okular koji sam nedavno narucio uzeo i cheshire okular. Reko nek se nadje. I danas ga malo isprobao. Na 80/400 je trebalo malo podesiti i to sredio. Al kad sam uvatio svoj F6.5. ovo sam ugledao. Kad je fokuser uvucen ne izgleda jako lose, al kad ga izvucem do kraja dobijem ovo sto se vidi u attachu. Kako trenutno nisam bas najpokretniji ne mogu ic provjeravati stvari, al se dobro sjecam da se relativno nedavno gledao dvojne zvijezde u Liri, Labudu i sl i da je oko X100 sve bilo jako ostro. Doduse tad nisam znao ovo, pa bi mozda promatrao drukcije. Jupiter i ekipu i onako ne gledam preko X130-140. Istina malo mi je bio mutnikaviji zadnji put, al bilo je dosta kuhanja atmosfere. Kako je Crayford fokuser zapecen u cijevi...ne mogu srediti inace poprilicnu banalnu stvar, a sama tuba fokusera se da vrlo malo balansirati. Gotovo nikako. Bolje od ovog nisam uspio. Dok je opustena lako ju centriram, al cim stegnem "tension key" sto moram. Cijev se malo digne, odnosno spusti i tu lijeka nema.
Pitanje...dal je ovo prihvatljiv otklon i dal i koliko ubija ostrinu u srednjim i vecim povecanjima? Rado bih to veceras testirao, al sam jos malo na postedi od kretanja.

Acheron

Ja bih rekao da ti fokuser ima lufta, što ga više izvlačiš to mu cijev više "propada".
Probaj cijev fokusera provjeriti dali se "drma" i možda zaokrenuti lagano unutar podnožja fokusera, da sjedne bolje.

Vger

Jok. Fiksan je. Nema drmanja. Kazem. Kad odsafarim saraf za tenziju na dnu onda se cijev giba lijevo desno gore dolje i lako se moze centrirati stvar. Medjutim sad tu cijev treba ponovno stegnuti  i pri tome se uvijek vrati na isto mjesto. Ja bi rekao da je to stvar konstukcije. Da su gore dodali jos jedan tension key sa gornje  strane...onda bi se tako dalo manipulirati sa cijevi unutar fokusera. Racunali su da se fokuser nece zapeci u nekoj tamo cijevi. Tako da ne znam dal imam nekih opcija.
To je ovaj fokuser...ako ga netko ima i zna kako da se rijesi problemcic bio bih mu zahvalan.:)
https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-focusers/dual-speed-2-crayford-focuser-for-sky-watcher-refractors.html

KAo sto rekoh...zanima me koliko je ovo ozbiljno sjebavanje ostrine? I dal se to uopce kuzi da ovakvom F.6.5 scopu koji se ionako koristi za manja do srednja povecanja.

lonewolf21

Ostavi teleskop sat-dva na suncu, malo WD-a i mora popustit.  *jok*   Izvuci fokuser i riješi kak treba.     *da* *tu*
There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

Vger

Mogu probat za koji dan, al nekako sumnjam. Ako ne upali...ima jos ko kakvu ideju? Pada mi napamet da ga mozda nekako rastavim (fokuser), pa tek onda probat skinut zadnji dio/ring koji se drzi za cijev. Jel to itko pokusao?
Nisam trebo kupiti cheshire okular.:)

zac

ajoj, ako je tako čvrst, bit će problema. Da, ja bih ga rastavio i pokušao vanjski dio fokusera izgurati van iz tubusa nekim drvenim ili plastičnim umetkom. Treba netko držat tubus (naravno bez optike :) ), a drugi lagano kuckat po umetku (ne po samom dijelu, ako je aluminij, a je, bude se raskoval i onda ni pila ne pomaže...) i gledat da li izlazi van. Kuckati "u krug" da ne ode u klin...

Ahhh, sječam se kad sam radio spiralni fokuser od mekog aluminija, prstom sam ga ugurao u vanjsku cijev a onda je vađenje išlo deset tonskom prešom (doslovce). OK, tako mekani materijal ne bi trebao biti na modernom fokuseru, ali svejedno, treba paziti. Tada sam naučio da aluminijske dijelove prije umetanja uvijek treba lagano namastiti, bilo čime...

i da, kad se razdvoji, trebalo bi malo smanjiti vanjski promjer, da lakše ulazi, inaće će sve ići ispočetka. Ja svoje fokusere uvijek držim "labavo" i ako treba namotam sloj papira da smannjim zazor, na mjestu ih drže ona tri vijka :). Moja preporuka je da brusnim papirom lagano obradiš unutarnji dio tubusa, pažljivo i polako...

Centriranje? Podmetanjem papiriča, što drugo, chesire pomaže, ali ako ti je star test OK, zanemari. Neki objektivi su jako osjetljivi na centriranje, neke ne šljivi ništa (nažalost uglavnom one starije, F/15)...

eto, lako je bit pametan sa strane :)

T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

stipe

Joooj vger, koliko smo daleko, a ja bih ti to skucao u sekund... Ovako pokus pa pogreska, jos ces na kraju slomit nesto... A ta kolimacija elemenata objektiva... to stvarno moras biti pazljiv i iskusan...
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417, TS Starscope 114/900; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ, Astro3 hypertune belt mod. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58, Revuenon Special 2.8/35 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular.

Vger

Probacu sa suncem. Ostavicu ga koji sat na suncu i probat s WDom (cisto malo) kao sto je tu netko predlozio. Al cu prvo skinuti dio fokusera  I zastit cijev folijom da mi prasina ne ide unutra...i onda probat izvuci ring/dio fokusera koji je u cijevi. Moralo bi djubre onda ici vanka. Nadam se. Optiku ne  bih skidao.  Prava operacija.
Inace dogovorio sam sa dobrim ljudima iz firstlight optic povrat fokusera za nesto manju lovu ili  zamjenu za nesto drugo...pod uvjetom da ga ne ostetim. Upoznati su sa problemcicem od prije. Vidjet cemo.:) Srecom je jeftin akromat.:)
Al prije svega cu napraviti star test...pa onda odlucim.

🡱 🡳