Mount Pleasant

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 04.04.2019. u 22:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Sad radim na motorizaciji poklopca...
amater

Motor na montaznoj ploci...
amater

Dag

Jel se meni čini ili ti puno stvari recikliraš? Kao da prepoznajem neke elemente uređaja koji to više nisu ...
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

Citat: Dag  u 09.03.2021. u 08:38:44 sati
Jel se meni čini ili ti puno stvari recikliraš? Kao da prepoznajem neke elemente uređaja koji to više nisu ...
Recikliram sve sto mogu... kupujem samo ako moram  :-)
amater

Sad jos samo fali elektrika-elektronika...
amater

Victoria je opet u lock-down-u... od veceras, 7 dana za pocetak, ako se broj inficiranih bitno ne poveca od momentalnih 34... Nista od putovanja dalje od 5km od mjesta prebivanja, cak i za nas polu-cijepljene (ja idem po drugu dozu za 3 tjedna). 
Tako da se radovi na Mt Pleasant opet odlazu do daljnjega. Imao sam u planu malo usminkati onaj moj betonski protu-uteg (dodao sam jos malo betona i mislio ga pofarbati) i onda montirati C11 umjesto Rubinar-a (koji opet ide u kutiju gdje ce cekati na pomrcinu Sunca '28).

Nasao sam par dobrih rjesenja za automatizaciju otvaranja krova (Arduino), a kontrola kompjutera u observatoriju iz kuhinje u kuci radi bez problema (W'7 Pro, via WiFi).
Valjda cu naci i vremena  da konacno kompletiram i GMN kmeru :-)

amater

Šegi

Citat: bojan  u 27.05.2021. u 13:20:02 sati
Valjda cu naci i vremena  da konacno kompletiram i GMN kmeru :-)

Jedna "kmera" već radi dolje na tom kontinentu, probaš malo bacit bubu nekom od astronoma amatera u tvojoj bilizini (od 50 do 200km daleko) pa da dobijete i orbite odozdola? Južno od ekvatora samo Brazil doprinosi orbitama, u Čileu je za sad isto samo jedna...

Citat: Šegi  u 27.05.2021. u 18:03:26 sati
Jedna "kmera" već radi dolje na tom kontinentu, probaš malo bacit bubu nekom od astronoma amatera u tvojoj bilizini (od 50 do 200km daleko) pa da dobijete i orbite odozdola? Južno od ekvatora samo Brazil doprinosi orbitama, u Čileu je za sad isto samo jedna...

Ima ih vise ali nisu u GMN mrezi :-)
BTW, znas li tko i gdje?
Moj plan je bio za dvije "kmere", jedna u Daylesford-u kod prijatelja na farmi, druga u Snake Valley (gdje je astro-klub, ali jos nisam razgovarao sa ljudima tamo.. kovid, moja nemarnost i tako to..)
BTW, probao sam animirati ljude na IIS forumu za GMN, ali bez nekog uspjeha (barem koliko ja znam)
amater

Šegi

Znam da da ih ima više... pomalo će nadam se okrenut se na GMN stranu  *da* , englezi se skoro kolektivno prebacuju na GMN. Otkad je snimljen pad i pronađen meteorit, pred par mjeseci, tamo je baš pomama i uskoro će po broju kamera postat najbrojniji!

Ovaj australac ne znam točno gdje je, trebalo bi ga preko mail grupe pingat... javi na GMN mail grupu kad budeš složio svoje kamere ap će se i drugi pridružit.

Sutra (Cetvrtak 14/05) je zadnji dan lock-down-a u Melbourne-u.. ali 25 km od mjesta stanovanja limit ostaje preko dugackog weekend-a (Kraljicin Rodjendan)....
Onaj moj betonski protuuteg je jos u vodi, nadam se da se nije smrznuo (bilo je ispod nule jednu ili dvije noci za ova dva tjedna).
Kad konacno uspijem otici tamo, slijedi obrada sa dijamantnom plocom na angle-grinder-u (da bude sto okrugliji) i onda susenje pa farbanje akrilnom bojom.
Onda ide na montazu skupa sa C11... jedva cekam.

A kaj se GMN kamere tice...
Imam prozirni kuglasti poklopac (2x, https://www.ebay.com.au/itm/193655938923?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649).
Donji dio (bazu) cu izrezati iz persplex ploce a kuciste za samu kameru 3D-printati..
I onda sve to skupa ide na krov observatorija.
Nisam siguran kako ce to ici sto se tice zagrijavanja Suncevim toplinskim zracenjem ali prozirno kuciste ne bi trebalo zadrzavati puno radijacije... Valda bu OK.
I naravno, sikativ ide unutra...
amater

Šegi

Bojan, izbjegavaj kupole za non-allsky kamere - dramatično je teže dobit kalibraciju distorzije vidnog polja ako senzor nije savršeno u centru sfere, šta obično nije trivijalno za dobit. Velika većina GMN kamera koristi obično staklo, tj standardna kućišta za CCTV kamere.

Temperatura neka te ne brine, ima GMN kamera u Arizoni a i na Aljasci... i rade već duže vrijeme bez da zakuhaju ili se smrznu  *zubko* *zubko* *zubko*

Hm, nije mi palo na pamet da bi centriranje moglo biti problem.. U ovom slucalu znam gdje je centar, pa cemo vidjeti.
Razmisljam i o pokretnom sjenilu, koje bi se automatski navuklo po danu (ili bi se sve skupa prvuklo ispod) da se sprijeci eventualno ostecenje senzora Soncem.. vjerojatno je i to samo moja paranoja ? ;)
amater

Šegi

Za objektive koje standardno koristimo, do 6mm fokusa ne treba nikakva zaštita od Sunca jer se pokazalo da to senzori trpe bez oštećenja. Ne gubit vrijeme na nekakve shieldove koji će se dizat kad se Sunce ukaže u vidnom polju, nema potrebe.

Ako ikako možeš, izbjegni kupolu jer je astrometrijska greška i višestruka u odnosu na ravno staklo. Ima još jedan problem sa kupolicama, a to je da s vremenom požute (skuplje poliakrilne malo sporije, jeftinije i nakon jednog ljeta) pa ih onda treba zamijeniti. Staklo ne pati od tog problema  *zubo*

amater

Evo, od danas mozemo putovati dalje od 25 km.. ovo sad je trajalo dva tjedna. Problem je sto je AU federalna vlada falila, nije kupila dovoljno vakcine a i kasnili su.. a niti lokalna proizvodnja ne ide kako treba.. tako da ce tih lock-downa biti jos.
Ja uzimam slobodan dan u Ponedjeljak, ima posla oko kuce, treba pokosit naraslu travu, a i treba zavrsit taj protu-uteg.
Ako sve prodje OK, C11 ide na montazu slijedeci weekend (prognoza za ovaj sad je oblacno i mjestimicna kisa).
Polako.. pa prepolako ali bit ce..
amater

🡱 🡳