Zvjezdarnica Apollo

Autor Danijel, 31.05.2018. u 18:38:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Teofil

Citat: Danijel  u 23.12.2020. u 17:10:33 sati
Znam i kada mi je krenuo taj crni niz koji nikako da prestane. Onog dana kada sam kupio novu astrokameru s kojom nisam uspio snimiti išta kako treba. Tada mi je sve krenulo nizbrdo i još uvijek se kotrlja... *gaah* *grrr*
Citat: Teofil  u 30.09.2020. u 11:44:51 sati
Dok ne dođe tvoja nova planetarna kamera snimaj ti sa onom koju imaš: Astrolumina QHY 5-II-c
Pri tome povedi računa o svemu što utječe na kvalitetu snimke. 

Da ti se ne dogodi po izreci "Prošla baba s kolačima!", jer u ovoj "Godini Marsa" možda su trgovci u Italiji rasprodali kamere pa će isporuka tvoje kamere znatno kasniti. 

;-)

Danijel

Ta kamera mi je davno došla, a nakon toga s njom i sva nesreća koja me zadesila. I da hoću, sada više ne mogu snimati niti s Astroluminom. U stvari, ne mogu više ništa raditi u zvjezdarnici. Tamo još ispravno radi samo Kiklop. *šok*

Gle, sad ispada kao da sam praznovjeran, pujpujpuj...  *šuti* *hhh*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Teofil

Citat: Danijel  u 23.12.2020. u 19:09:31 sati
Ta kamera mi je davno došla, a nakon toga s njom i sva nesreća koja me zadesila. I da hoću, sada više ne mogu snimati niti s Astroluminom. U stvari, ne mogu više ništa raditi u zvjezdarnici. Tamo još ispravno radi samo Kiklop. *šok*

1/ Koliko znam, do sada si izuzetno rijetko koristio ručni kontroler montaže teleskopa.
2/ Postavke DSLR fotoaparata možeš mijenjati izravno bez posredovanja računala.
3/ Kamere možeš koristiti i preko nekog drugog računala, npr. laptopa...
Tijekom zime se ionako manje snima, a jake emocije treba izbjegavati.  *mah*

Human

Citat: Danijel  u 23.12.2020. u 17:10:33 sati
UPS mi je ubio računalo. Ali doslovno, Windowsi se nisu uspjeli podići, ništa nije pomagalo osim nove instalacije. :-P

UPS ima neki bug, nakon otprilike desetak minuta napon se prekine na trenutak i sve ode kvragu. I tako svaki puta. Umjesto da čuva računalo, on ga zakolje u djeliću sekunde.

Danas je napokon svanuo lijepi sunčani dan. Krenem ja u zvjezdarnicu Apollo odraditi sliku Sunca, pokrenem računalo, kažem mu da okrene teleskop u Sunce, i on pokrene montažu. I dok sam ja gledao kako se to lijepo okreće, UPS "žmirne" i crni ekran. I tu je sve ostalo. Windoze se nisu htjele niti pokrenuti, niti sam ih mogao popraviti, ama ništa. Nagledao sam se valjda svih grešaka koje računalo može prikazati. Nisu se dali niti instalirati preko postojećih. Mogao sam samo instalirati sve ispočetka. Sad mi je žao što sam u penziji pa sam morao vratiti oružje, da nisam, pucao bih u UPS s guštom! :-P

Znam i kada mi je krenuo taj crni niz koji nikako da prestane. Onog dana kada sam kupio novu astrokameru s kojom nisam uspio snimiti išta kako treba. Tada mi je sve krenulo nizbrdo i još uvijek se kotrlja... *gaah* *grrr*

Sada je pitanje hoću li do kraja ove godine uspjeti išta još snimiti ili odraditi Sunce. U zadnjem mjesecu imam samo jedno promatranje Sunca. Ošla mast u propast. Sad moram sve nanovo instalirati i podesiti da radi kako treba, a to će potrajati barem 2-3 tjedna. *udri* *smash* *smash* *smash*

Hajde, hajde, sve je to za ljude. :)
Sve će biti dobro.
Svakome je njegova muka najgora i sad ti se čini da nema smisla ovo govoriti, ali ima i gorih stvari koje se mogu dogoditi. Ne dao bog većeg zla. Daj bože da je to najgore što će se dogoditi.
Bude dobro.. Čuvaj živce. :)

Nego, jednom dok posložiš to sve skupa, možda da razmisliš da napraviš "image" računalnog diska na neki eksterni medij. Poslije kad se dogodi takva neka havarija vratiš sve za pola sata - sat, a ne za dva tjedna.

Danijel

Citat: Human  u 26.12.2020. u 12:03:50 sati
Hajde, hajde, sve je to za ljude. :)
Sve će biti dobro.
Svakome je njegova muka najgora i sad ti se čini da nema smisla ovo govoriti, ali ima i gorih stvari koje se mogu dogoditi. Ne dao bog većeg zla. Daj bože da je to najgore što će se dogoditi.
Bude dobro.. Čuvaj živce. :)

Haha, u pravu si! *da* *tu*

Citat: Human  u 26.12.2020. u 12:03:50 sati
Nego, jednom dok posložiš to sve skupa, možda da razmisliš da napraviš "image" računalnog diska na neki eksterni medij. Poslije kad se dogodi takva neka havarija vratiš sve za pola sata - sat, a ne za dva tjedna.

Da, to imam na svim svojim računalima. I ovo je trebalo dobiti svoj image ali tek kada ga isprobam i uvjerim se da sve radi kako treba. UPS je bio brži. *tipkalo*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Danijel

Eto, kompletno sam preradio stranice zvjezdarnice Apollo. Stare su bile jako zapuštene tako da sam imao pune ruke posla da to sve počistim i sredim da izgledaju kako sam želio. Sada ću imati vremena (i volje) puniti ih novim sadržajima. Što je tamo novo osim novog dizajna i starih tekstova? Ima nešto novih tekstova, a najnovije, što nije bilo ranije je rubrika koju sam nazvao Zabavni kutak. Zavirite tamo i nadam se da će vam se svidjeti. Nađete li nešto što nije u redu, javite da popravim.

I da, od danas je i na Facebooku otvorena stranica zvjezdarnice Apollo. Eto, to je novo, a sve drugo je po starom. *mah*

Zocky

HEQ5 pro; SW ED 80/600, FF/FR x0.85, 9x50 finder/guider, ALccd5
SBIG ST-8300M, FW5, Baader filteri: LRGB, Ha7nm
...........................................................................................
SW EQ8R; Askar 130PHQ, Celestron C9.25 HD Edge
ZWO ASI 2600mm pro, FW7, ZWO filteri: LRGB, SIIHaOIII
Canon EOS 1200D astromod
https://www.flickr.com/photos/zoran-novak/

Danijel

Hvala. *šešir* Sad samo trebam raditi i to objavljivati, da opet ne postanu zapuštene i neposjećene.

Danijel

Evi, još jedan Nevenov tutorijal je na webu zvjezdarnice Apollo. Sada je na red došao Mjesec i obrada fotografija. *mah* Naravno, i na Facebooku sam to podijelio. *da*

Danijel

Noćas snimam materijale za novi projekt. Na tapeti je Veliki medvjed i zanimljivosti u njemu kao što su zvijezde Dubhe, Alcor i Mizar, Lalande 21185, Groombridge 1830 i Alula Australis. Nakon njega ću snimiti i Malog medvjeda i Sjevernjaču. S nečime trebam početi. :-)

Danijel

OuttaControl

Samo nastavi :)

Cisto malo preporuke od mene za dizajn ostalo je fino
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Danijel

Dizajn je kupljen i na njega ne mogu utjecati.  :-)

Danijel

Danas sam provjeravao usjeverenost teleskopa i kolimaciju C11 u zvjezdarnici Apollo. Po prvi puta sam koristio zeleni laser umjesto tražioca na teleskopu. Ljudi, koja je to fantastična igračka. Znao sam da mi rektifikacija nije najbolja, ali da baš toliko fula Sjevernjaču, saznao sam tek uz pomoć laserske zrake. Morat ću se ozbiljno poigrati oko toga. Ali, baš je fora, stavio sam zeleni laser (100 mW, puni se preko USB-a) kojega sam kupio za 120 kuna na kirvaju u Suhopolju, kod licitara, u nosač projekcijskog zaslona za projiciranje Sunca, u koji je pasao kao saliven. I onda uključio laser. Predivno je vidjeti odmah, u kojem pravcu teleskop gleda. Kako teleskopima upravljam pomoću bežičnog gamepada, odmah se vidi kamo se teleskopi pomiču. Ako treba napraviti korekcije, samo staneš iza teleskopa i gledaš u zraku i mičeš ju gamepadom i kad pogodiš zvijezdu, ona je u vidnom polju teleskopa. Ma genijalno. *hopla*

Citat: Neven  u 30.09.2021. u 19:09:27 sati
Ja mislim da je do kolimacije C11, njega treba kolimirati prije svakog fotografiranja, ogledalo se sigurno pomakne ovisno na kojoj je poziciji, probaj barem provjeriti kolimaciju prije snimanja planete. Ovaj barlow svi koristimo tako da nisam sasvim siguran da je do njega.

Što se tiče kolimacije C11, on je gotovo savršeno kolimiran. Radio sam po ovim uputama iz videa. Jedino nemam Bahtinovu masku pa nisam i njome mogao provjeriti. No, "krofna" ima rupu u centru. Malo sam ju još pokušao dotjerati ali nemam što previše dirati. Stavio sam i Barlow 2,5x pa postupak ponovio. I tamo je rupa u samom središtu. Tako da je teleskop kolimiran koliko je to moguće dobro. Zašto mi ne uspijevaju snimci planeta kroz C11, nemam pojma. Sklon sam vjerovati da je ili do seeinga ili ja u nečemu griješim. Pokazat će vrijeme. Odmah sam iskoristio priliku i snimao Jupiter, i s MAK-om i s C11. S Barlowom i bez njega. Kada obradim snimke, vidjet ću kakva je razlika no već na prvi pogled se vidjelo da je seeing loš. Detalji na površini planeta su se samo nazirali koliko je "kuhalo". Naravno da se Jupiter bolje vidio u MAK-u, a lošije u C11 u kojemu je dosta više "kuhao". Sat vremena prije sam otvorio krov zvjezdarnice i uključio ventilator da puše po teleskopima tako da su oba imali jednaki tretman. :-)

🡱 🡳