Kako naš slogan “Nešto važno događa se u svemiru” govori, Zvjezdarnica je mjesto gdje možete bolje upoznati astronomiju i astronautiku, odnosno taj dio znanosti i sve što je vezano uz nju. Primarni zadatak Zvjezdarnice je upoznati sve koje to zanima, sa svijetom astronomije, astronautike, aktivnostima astronoma, znanstvenika i općenito, sa zanimljivostima iz svijeta znanosti.

Bivši portal Zvjezdarnica nastao je kao posljedica pretrpanosti različitim sadržajima na domeni danijel.info s koje su se ovdje preselili sadržaji poput rubrike Pogled u svemir, a koriste se i servisi kao što su Astroforum i bivša Astrogalerija. S obzirom da su stranice na danijel.info rađene u HTML programskom jeziku, vrijeme ih je pomalo pregazilo i nisu imale mogućnost obnavljanja sadržaja niti interaktivnosti. Stoga je tada pala odluka da se krene u izradu novih stranica, portala Zvjezdarnica, koje će po koncepciji biti više otvorene prema interakciji s posjetiteljima ali i tehnološki suvremenije.

Astrogalerija
Nekadašnja Astrogalerija

Osim ovoga, kako je Danijel Reponj, autor Zvjezdarnice, pisao o događajima iz svijeta astronomije i astronautike na različitim mjestima na Internetu, koja nisu bila primjerena takvim sadržajima, to je bio razlog više da se svi tekstovi objedine na jednome mjestu i stave u kontekst kojemu i pripadaju. Tako ćete ovdje, u repozitoriju, pronaći i te tekstove, koji su prilagođeni svome novom domu.

Za nešto manje od dvije godine otkako je došla na Internet, 2008. godine, Zvjezdarnica je doživjela i potpunu rekonstrukciju. Izrađene su nove stranice. Posla je bilo puno, trebalo je prebaciti sve tekstove, sve fotografije, razraditi koncepciju novog sitea. Led je probio Astroforum, on je bio prvi koji je premješten na novi server. Za njime je išla Astrogalerija, a oboje su doživjeli i nadogradnje. Najviše je posla zadao potpuno novi sustav za upravljanje i publiciranje sadržaja (CMS) koji je osmislio i izradio, posebno za potrebe Zvjezdarnice, Boris Gazibara, vlasnik tadašnje tvrtke Prostudio. S njime smo surađivali i konzultirali se oko svega, a on je sve naše želje pretočio u stvarnost.

Portal Zvjezdarnica
Nekadašnji astronomski portal Zvjezdarnica

Za svoj šesti rođendan, 2012. godine, Zvjezdarnica je dobila najmoderniji sustav web stranica, potpuno novi web dizajn, Ajax kontrole i mnoštvo interaktivnosti. Uglavnom, svaka nadogradnja donijela je nešto novoga. Zvjezdarnica je službeno počela s radom 31. siječnja 2006. godine u 01:00 sati, a od 07. veljače 2006. godine, indeksira ju i Google. Astronomski portal službeno je prestao s radom 31. siječnja 2021. godine u 01:00 sati, točno na svoj petnaesti rođendan.