S ponosom vam možemo predstaviti prvi domaći elektronički priručnik za digitalnu astrofotografiju. Vodič kroz digitalnu astrofotografiju djelo je tima astronoma s AstroForuma Zvjezdarnice i predstavlja jedinstveni projekt kakvoga još nismo imali prilike susresti, ne samo kod nas nego i šire. Kako je nastao ovaj Vodič, opisano je u njegovom predgovoru pa ga nećemo ovdje ponavljati. Reći ćemo samo da se ekipa svojski potrudila i nakon višemjesečnog rada pred vama se nalazi jedinstvena knjiga ovog oblika na našim prostorima. Da je bilo velike potrebe za njom, bilo je, i to je jedan od glavnih razloga zašto smo se odvažili na ovaj korak i upustili se u pisanje nečega, u čemu nismo imali iskustva. Rezultat od 138 stranica je pred vama pa ga ocijenite sami. Djelo je to cijeloga tima ljudi i svatko od njih dao je svoj skromni doprinos sa željom da astrofotografiju približimo što većem krugu ljudi, poglavito astronoma amatera koji se do sada nisu susretali s tom problematikom, ali i za one koji su se već dotakli te teme u praksi no nisu bili zadovoljni rezultatima.

 

Knjiga za astrofotografe
Knjiga za astrofotografe i one koji to žele postati

Naša iskustva i iskustva naših prijatelja diljem svijeta, koji se godinama bave snimanjem nebeskih objekata, utkali smo u ovaj Vodič sa željom da pomognemo svima koje to zanima i omogućimo da, na prvi pogled inače jako konfuzni svijet digitalne astrofotografije, na jasan i pristupačan način, približimo ljudima i potaknemo vas da se okušate u ovom vidu praktične astronomije. I onima koji se budu po prvi puta susreli s astrofotografijom, biti će sada puno lakše savladati ovu disciplinu. Osim astrofotografije ovdje ćete pronaći i praktične primjere i upute kako napraviti svoj prvi astrograf s vijkom za snimanje neba, pa zatim all sky kameru za snimanje meteora i slično, a sve to za vrlo malo novca i nešto “uradi sam” tehnologije koja će vam pružiti puno zadovoljstva kada s njima napravite svoje prve astrofotke.

 

Vodič kroz digitalnu astrofotografiju
Iz Vodiča kroz digitalnu astrofotografiju…

Vodič kroz digitalnu astrofotografiju napravljen je tako da koristi sve prednosti digitalnog oblika u kojemu je izrađen tako da on nije samo pasivni dokument kojega možete čitati. Ne, on je interaktivan koliko je to god bilo moguće napraviti. Poglavlje “Sadržaj” je napravljeno tako da mišem možete kliknuti na bilo koji naslov i istog trenutka prikazat će vam se baš taj naslov s pripadajućim tekstom pa ga ne morate tražiti skrolajući po dokumentu. No, prava snaga Vodiča dolazi tek na računalima koja su spojena na Internet. Svi linkovi u tekstovima odvest će vas ravno na web stranice diljem svijeta koje sadržavaju ono što je vezano za temu u tekstu.

 

Vodič kroz digitalnu astrofotografiju
Iz Vodiča kroz digitalnu astrofotografiju…

Isto tako, mnoštvo referentnih fotografija i ilustracija, zbog ograničenog prostora i oblika u kojemu se nalaze, nisu pogodne za detaljno proučavanje. U takvim slučajevima samo mišem kliknite na njih i s weba će vam se učitati prave lijepe velike i detaljima bogate fotografije iz kojih ćete moći jasno razlučiti ono što piše u tekstu. Pa čak i filmiće. U tome je još jedna velika posebnost ovoga Vodiča. Imate puni komfor rada sa sadržajima koji nisu samo tekst na “digitalnom papiru”. Naravno, želite li možete Vodič ispisati i na klasični papir i ukoričiti ga, no tada naravno, gubite sve ove nabrojane prednosti rada s dokumentom. Pa čak i ako nemate, ili tek planirate nabaviti sva ona čuda tehnike koja su vam potrebna za snimanje astrofotografija, možete isprobati kako zaista izgleda obrada “sirove” astrofotografije jer ju možete preuzeti s weba i vježbati obradu i tako stjecati iskustva koja će vam kasnije dobro doći. Omogućili smo vam i to. U tu svrhu poslužit će vam prekrasna maglica Messier 27 (M27) koju možete “masakrirati” do mile volje i vidjeti kako to izgleda 🙂

 

Vodič kroz digitalnu astrofotografiju
Vodič kroz digitalnu astrofotografiju

I da ne duljimo više, slobodno preuzmite Vodič na svoje računalo (6 MB) i postanite ljubitelj snimanja astronomskih fotografija svih onih prekrasnih ljepota koje se kriju u dubinama svemira zvjezdane noći. Ako imate pitanja ili želite diskutirati i razmjenjivati iskustva i ideje, slobodno nam se pridružite na AstroForumu gdje vas čekaju autori Vodiča i koji će vam rado izaći u susret. Znanje je zabavnije kada ga imate s kime podijeliti, stoga samo hrabro, družite se s nama na Astroforumu!

 

Skinite Vodič